KIND VAN EEN PSYCHISCH ZIEKE OUDER

Als kind van een ouder met psychiatrische problematiek maak je een andere jeugd mee dan ‘gewone’ kinderen. Herken je jezelf in de volgende schets?

 

Je bent inmiddels een volwassen kind van een niet-beschikbare ouder. Die wel lijflijk aanwezig was maar de ouderrol niet goed kon vervullen. Jij was als kind vaak onzichtbaar. Niet dat je zieke ouder niet van je hield, de liefde was er vast wel. Maar in de praktijk kon je vader of moeder er niet voor je zijn als stabiele volwassene. Dat kan zo verwarrend en pijnlijk zijn!

Je hield ook van je ouders, onvoorwaardelijk. Als kind wil je helpen, het goed doen en je snapt niet dat het nooit goed genoeg is of was. Intussen groeide je op, je leerde veel, vooral rekening houden met je ouder, met de hele gezinssituatie, en je hebt goed geleerd te overleven. Een prestatie op zich! Maar wanneer kwam jij zelf aan de beurt?

Hoe is het nu?

Misschien voelde je al jong: er klopt iets niet. Misschien kom je later in je leven moeilijkheden tegen waar je niet goed mee hebt leren omgaan, vooral op sociaal gebied. Omdat je die volwassen wegwijzer hebt gemist. Wellicht voel je je al van jongs af aan ‘anders’ en denk je: het ligt aan mij. Wat is deze knagende leegte, wie ben ík eigenlijk? Ben je maatschappelijk weliswaar ‘geslaagd’ maar toch niet gelukkig? Voel je je verantwoordelijk voor alles en iedereen en vaak schuldig? Ergens altijd wel bezorgd, onzeker, zoekend, op een wezenlijk, diep niveau?

Wat een eenzaamheid, wat een pijn.

Ik ben KOPP-kind en wil graag meer weten. Mail mij terug.

    Het goede nieuws

    Over de gevolgen van een jeugd met een psychisch zieke ouder kun je veel lezen, in boeken en op internet, bijvoorbeeld op de site van Labyrint In Perspectief of deze speciale ‘KOPP-kind’-website, daarom zal ik daar op deze plek niet dieper op ingaan. Internet is geduldig en boeken ook.

    Als ervaringsdeskundige, ik groeide op in een gezin met een psychisch zieke moeder, wil ik hier wèl zeggen: met jou is niets mis. En vooral: er is een weg uit de moeilijkheden, uit de pijn. Ook jij kunt werken aan een stevig fundament, aan grond onder je voeten. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar wel de moeite waard. Jij bent de moeite waard! Ik wil je graag helpen op deze route. Ik geloof in de kracht van mensen en ik zal dit thema uit de problematische sfeer halen, uit de wereld van ‘ziek’. De focus is gericht op wat er allemaal kan en hoe jij kunt groeien. Mijn ervaring en vakkennis zet ik daar met overgave voor in.